2023

Sokan kérdezték tőlem, mi lesz jövőre? Milyen üzleti lehetőségeket látok a brit piacon? Mivel amúgy is ilyenkor van itt az ideje az évet összegző és a jövő évi várakozásokat megfogalmazó posztoknak gondoltam erről készítek egy rövid összefoglalást.

Nem vitás, viharos évek vannak mögöttünk. Itt az Egyesült Királyságban nem az orosz invázióval és nem is a Covid-19-el kezdődött, hanem a Brexit-tel. Erről megoszlanak a vélemények, de rövid távon biztosan nem tett jót a gazdaságnak. Évekig tartott az EU-ból való kilépés miatti bizonytalanság. Aztán jött két pandémiás év és utána a mostani, amiről sokan azt gondolták, hogy egy remek év lesz. Mindenki optimista volt, kezdett a globális gazdaság is felélénkülni. A 2021-es év végén született előrejelzések jó évet vetítettek előre. De aztán arra, ami februárban történt senki nem számított. A következmények beláthatatlanok, de ami biztos, hogy a világ jó ideig már nem lesz ugyanaz, mint Ukrajna megtámadása előtt volt.
A Nyugat és a Kelet szembenállása újból felerősödött, ami drasztikus változtatásokra kényszerítette a vállalkozásokat és átalakította a globális gazdasági modellt.

Szóval mi lesz jövőre a brit gazdaságban? Kristálygömböm sajnos nincs, ezért ahelyett elolvastam számos tanulmányt, részt vettem szakmai előadásokon és beszélgettem sok emberrel és ezekből kirajzolódott számomra az IT és tágabb értelemben tech szektorról egy kép, amelyet most megosztok veletek:

Azt tudjuk, hogy a brit gazdaság valószínűleg recesszióban lesz 2023-ban. A FDI volumene is csökkeni fog és nem is várható e téren gyors visszapattanás. A gazdaság termelékenysége a nagy fejlett gazdaságokhoz képest gyenge és a cégek tulajdonosai eddig elzárkóztak a technológia fejlesztésektől. Emellett az export is elmarad a várakozásoktól. A belföldi fogyasztás csökkeni fog a jelentősen megnövekedett megélhetési költségek miatt.

A sok rossz hírben én számos lehetőségeket látok és az IT szektort illetően kifejezetten optimista vagyok. Itt van néhány közülük:

A KPMG szerint a brit IT szektor 9%-al fog nőni a jövő évben. Várhatóan e növekedés húzóereje a gazdaság versenyképességét javító vállalati beruházások lesznek, melyeket a kormány támogatni is fog. Ezek azok az IT fejlesztések, melyekkel a brit cégek lemaradásban vannak a G7 oszágok vállalkozásaival szemben.

UK Tech Ecosystem a legjobbak között van a világon és vonzza a startup cégeket és a VC befektetőket. A volumen talán csökkeni fog 2023-ban, de még így is húzóágazata marad a gazdaságnak. E cégek újabb és újabb megrendeléseket fognak generálni.

A Genesis előrejelzése szerint a globális ITO, BPO outsourcing piac a 2022-es 936 milliárd USD-ről 1015 milliárdra nő. Figyelemre méltó új fejlemény, hogy most már a kisebb cégek is élni akarnak az outsourcing előnyeivel. A megkérdezettek közül majdnem mindegyik (USA-ban 87%-a) ki szeretné szervezni valamilyen tevékenységét jövőre. További jelenleg is zajló folyamat, hogy a geopolitikai kockázatok miatt egyre többen hozzák nyugatabbra a szolgáltató központjaikat és az EU-n belüli Közép- és Kelet-Európai országok a favoritok. Ez a terület nagy üzleti lehetőségeket rejt.

Végül megemlítem azt a piacot, amelyet a cloud-ban működő vállalatok IT fejlesztései kínálnak. Sok cég kényszerűségből tért át cloud-os működésre és sokan megelégedtek azzal, hogy minden régi rendszert ki tudtak váltani, megy a cég. De azzal csak kevesen foglalkoztak, hogy milyen sok kiaknázatlan lehetőséget kínál a a felhő számukra. A Deloitte tanulmánya rámutat, hogy a felhasználók a XaaS szolgáltatóiktól egyre inkább tanácsadói feladatokat is kérnek rendszereik fejlesztésére.

Kellemes ünnepeket és sikeres Boldog Új Esztendőt kívánok!