Az Egyesült Királyság szolgáltatás exportja a Brexit ellenére töretlenül növekszik

Az Egyesült Királyság szolgáltató szektora az elmúlt évek nehézségei ellenére is új piacokat talált és folyamatosan növekszik.

A The Economist elemzője is felhívja a figyelmet, hogy a szolgáltatások nehezen mérhetők, ezért kezeljük fenntartással ezket az adatokat. Egy dolog azonban biztos. Míg az ipar exportja csökkent, addig a szolgáltatásoké nőtt. A brit cégek profitáltak az USA-val való szoros kapcsolataikból és az USA gazdaságának gyors talpra állásával párhuzamosan nőtt az ottani piaci részesedésük. Emellett a közép-keleti régió egyes országaiban is jelentősen megnőtt az általuk nyújtotta szolgáltatások volumene.

Miért gondolom, hogy ez egy fontos információ a nemzetközi piacokra kilépni kívánó vállalkozások számára? Mert szépen mutatja, hogy mennyivel többet jelent a brit piacra való belépés, mint bármelyik másik európai országé. A brit cégek kapcsolatrendszere, piaci ismeretei és kiváló érzékük a nemzetközi kereskedelemhez a legjobb belépési pontot jelentik a világ piacai felé egy itt működő vállalkozásnak. Az itteni jelenlét a legjobb belépési pont a nemzetközi piacszerzéshez.

Az a tudás és jó gyakorlatok, amelyeket az évszázadok során felhalmoztak az itteni cégek megtanulható, átvehető. A kölcsönös előnyökön alapuló együttműködésre pedig mindig nyitottak az itteni vállalkozások. Azok, akik még nem léptek ki a külföldi piacokra, de rendelkeznek olyan termékkel, vagy szolgáltatással, amelyről úgy gondolják, hogy volna rá kereslet máshol is a brit piac lehet ez egyik legjobb ugródeszka a világ felé.

A The Economist cikke itt olvasható:

https://www.economist.com/britain/2023/05/09/britains-services-exports-are-booming-despite-brexit-why