Az üzleti szolgáltató és az outsourcing szektor helyzete

Ambíciózus. Ezzel a szóval jellemezte az SSON (Shared Services and Outsourcing Network) éves SSC (Shared Services Center) iparági felmérésében a 2022-es évet.

És valóban, a szektor folyamatosan növekszik és egyre komplexebb szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek.
Legnagyobb arányban pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak az SSC-k. A következő legnépszerűbb kategória a munkavállalókkal kapcsolatos tevékenységek, mint például a toborzás, szűrés, képzés.

service_delivered.jpg

Figyelemre méltó, hogy az outsourcing esődleges oka ma már a képzett munkaerőhöz való hozzáférés. A költség megtakarítás a második helyre szorult.

why_outsource.jpg

Jó hír viszont, hogy a legnépszerűbb SSC desztinációk között továbbra is ott van Magyarország, jóllehet a megfelelő szakemberek megtalálása évről-évre egyre nehezebb.

most_popular_countries.jpg

A munkavállalók elvárt kompetenciáival kapcsolatban eltolódás látható az automatizáció, folyamat tervezési tudás irányába. Emellett előtérbe kerülnek a munkavállalói kulcskompetenciák, mint például a probléma megoldás, kommunikációs készségek is. Ez utóbbiak nyilvávalóan az otthoni munkavégzés miatt. Itt jegyzem meg némi nosztalgiával, hogy sok-sok éve már annak, hogy a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség kezdeményezésére a kompetencia képzést elkezdtük bevezetni a hazai oktatási rendszerbe. Itt van egy erről szóló hír: https://www.hrportal.hu/hr/alacsony-a-palyakezdok-erzelmi-intelligenciaja-20080613.html

Remélem, hogy ez a téma újra aktuális lesz és oktatáspolitika kiemelten fogja támogatni az ilyen irányú képzéseket országszerte.

Visszatérve a SSON felmérésére a munkaerő toborzás területén látható a legdrámaibb változás. A cégek több, mint fele változtatott a pandémia következtében. Bevezették a távoli munkavégzés lehetőségét és ami azt jelenti, hogy nem csak abban az országban keresnek munkaerőt ahol az irodájuk található.

recruiting_strategz.jpg

Ha ehhez az átalakuláshoz hozzávesszük, hogy az elmúlt két évben a cégek 2/3-a csökkentette, vagy felszámolta korábbi irodaterületeit akkor hamar rájöhetünk, a klasszikus nagy centereknek leáldozott.
Nem lesznek a jövőben óriási, több ezres fizikailag egy helyre koncentrált irodák. Helyettük a hibrid modellben működő több helyszínről, virtuálisan együttműködő szervezetek fognak elterjedni.

A felmérés sok hasznos információt tartalmaz. Teljes terjedelmében innen letölthető: https://www.ssonetwork.com/global-business-services/special-reports/global-state-of-the-shared-services-outsourcing-industry-report-2022