Elterjedt a távmunka – jó ez nekünk?

Duplájára nőtt a távoli munkavégzésben dolgozók száma

remote_onsite_jobs_changes.jpg

Érdekes elemzést közölt néhány hónapja az Economists a Hacker News portál adatai alapján.

Míg 2011-ben at álláshirdetéseknek csak 11%-a említette a távmunkát (remote work), addig 2021-ben több, mint 75%. Ez az arány szépen folyamatosan emelkedett, de az igazi nagy ugrást a Covid-19 pandémia 2020-as kitörése hozta el. Az USA-ban az IT szektorban otthonról dolgozók aránya a 2020 májusi 49%-ról 2021 júliusáig 76%-ra ugrott.

Fontos információ ez azoknak a cégeknek, akik távolról is elvégezhető szolgáltatásokat nyújtanak. Ugyanis a távmunka és virtuális team-ek ilyen széles körben való elfogadásával jelentősen nőtt az elérhető piacuk. Nem csak az IT cégek, hanem a hagyományosan konzervatívabb gazdasági ágazatok is mint például az ipar, a jogi tanácsadás, pénzügyi szolgáltatások is nyitottabbá váltak a távoli munkavégzéssel kapcsolatban. Olyanok is bevezették a távmunkát, ahol korábban mereven elutasította azt a management.

Látnunk kell azonban azt is hogy van negatívuma is ennek a változásnak. Nem csak az elérhető ügyfelek, hanem az szolgáltatást kínálók, azaz a versenytársak száma is ugrásszerűen megnőtt!

A távoli helyszínekről megjelenő új versenytársak nem csak piaci terjeszkedésünket nehezítik, hanem a otthoni, eddig meglévő piacainkat is veszélyeztetik. Klasszikusokat idézve “A nemzetközi helyzet fokozódik”. Versenyképesnek kell lennünk, fel kell nőnünk versenytársainkhoz, mindegy hogy külföldön, vagy a hazai piacon akarunk növekedni. Meg kell tudnunk mutatni potenciális ügyfeleinknek, hogy miért minket válasszon, miért a mi szolgáltatásunk a legjobb számára. Ez az alapja a sikeres Market Entry stratégiának.

https://www.economist.com/graphic-detail/2021/08/11/for-programmers-remote-working-is-becoming-the-norm