London a világ második legjobb tech startup központja

London a világ második legjobb technológiai startup központja lett a Szilícium-völgy mögött, és első a fintech területén a startupgenome 2022-es globális startup ökoszisztéma felmérése szerint.

silhouette-246241_1920.jpg

London a második helyet New Yorkkal osztotta meg, Boston és Peking a negyedik és ötödik helyen végzett, míg több brit város, köztük Bristol, Bimingham és Belfast a feltörekvő ökoszisztémák élmezőnyébe tartozott.

A brit fővárosban jelenleg legalább 80 unikornis (1 milliárd dollárnál nagyobb értékű technológiai vállalkozás) működik, és 2022-ben további 7 újjal bővült.

A londoni startup ökoszisztéma értéke 314 milliárd dollár, ami több mint háromszorosa a berlini 94 milliárd és a párizsi 89 milliárd dollárnak derül ki a jelentésből. Budapest 1,6mrd dolláros értékével más ligában mozog.

Ha a közép-európai régióra keresünk összehasonlító adatokat, akkor ezt a országokat startup ökoszisztémájuk szerint összehasonlító felmérést érdemes tanulmányoznunk.

Eszerint a 100 vizsgált ország közül Magyarország az 51. helyen áll. További régiós országok:

Észtország: 13.

Lettország:17.

Ausztria: 23.

Csehország: 32.

Lengyelország: 33.

Bulgária: 36.

Románia: 39.

A magyarországi helyzetet a Forbes cikke fejti ki részletesen. Bőven van min változtatni.

Túlzás lenne azt állítani, hogy egy fejlett piacon könnyen meg tudja vetni a lábát egy induló vállalkozás, azonban az kijelenthető, hogy az Egyesült Királyság megfontolandó opció a külpiacra lépés elkezdésére. Kedvező az adórendszer, rendelkezésre állnak komoly befektetői források, van munkaerő és minőségi üzleti- és szakmai partnerek.