Öt terület, ahol a ukrán háború megváltoztatja a világgazdaságot (2022 március 24)

lanc.jpg

Az EIU (The Economist Intelligent Unit) elemzése szerint szerint az ukrán háború az alábbi 5 területen fogja megváltoztatni a világgazdaságot

  • Rövidülni fognak a beszállítói láncok olyan ágazatokban, mint például az autóipar és egyre erősebb lesz a nyomás a termelés “hazahozatalára”.
  • Az energia és a nyersanyag árak elszabadulása felgyorsítja az állami és a magánszféra erőfeszítéseit az élelmiszer ellátás biztosításának megteremtésére.
  • Az orosz energiától való függőség csökkentését célzó projektek következményeként a fejlődő országok tiszta energia előállítását célzó beruházásai is több támogatást fognak kapni.
  • Az Oroszország ellen hozott pénzügyi szankciók felgyorsítják az USA dollár alapú pénzügyi rendszerről való átmenetet egy központi banki digitális pénzre (CBDC).
  • A geopolitikai feszültségek miatti technológiai háború (ami már az amerikai-kínai kereskedelmi háborúnak is központi eleme) felgyorsítja Oroszország leválását az internetről és további szankciók is várhatók e területen.

Az az igény, hogy a cégek a beszállítói láncaikat biztonságosabbá tegyék folyamatosan napirenden van már a Pandémia kirobbanása óta. Akkor, emlékszünk, gyárak álltak le a kieső kinai termelés miatt. Az elmúlt években meg is indult egy átrendeződési folyamat, amelynek célja a kizárólagos beszállítóktól való függetlenedés. A vállalatok próbálják beszállítóikat, termelésüket földrajzilag is diverzifikálni, illetve amit lehet visszavinni közelebbi országokba. Erről írtam egy cikket épp egy évvel ezelőtt. Ide kattintva olvasható.

Pedig akkor még ki gondolt egy háború kitörésére!? A jelenlegi helyzet nem hasonlítható sem a pandémiához, sem pedig a belorusz választásokat követő zavargásokra és az azt követő orosz katonai akcióra. Most egy újabb vasfüggöny, hidegháborús helyzet kialakulásának vagyunk szemtanúi. Az oroszok ukrajnai inváziója miatt hatalmas piacok és gyártói kapacitások vesztek el. Az üzlet nem fog megállni, de jelentős átrendeződést fogunk látni az elkövetkezendő hónapokban, években.